Durata: 8 Zile

De ce Croatia?                                                                                                                               

Croatia este o tara ce are o istorie incarcata, si cu toate acestea este una din cele mai tinere natiuni din Europa. In vestul tarii se afla coasta mediteraneeana si insule, iar in partea de est sunt zonele rurale cu campii mlastinoase si munti impaduriti in care se afla vechile fortarete construite sa tina piept turcilor. Tot aici se afla si capitala tarii, Zagreb. Croatia beneficiaza de privelisti naturale minunate si pline de comori din toate epocile istoriei europene. Pe cand facea parte din Iugoslavia, inaintea razboiului civil, Croatia era una din destinatiile turistice privilegiate din sudul Europei.

Suprafata: 56.538 km2

Populatia: 4.837.000 locuitori, 78% croati, 12% sarbi

Capitala: Zagreb 726.770 locuitori

Moneda oficiala: kuna (1 kuna=100 lipa)

Religia: romano-catolica (72%), crestin-ortodoxa (14%), musulmana, protestanta, iudaica.

Caracteristici geografice: 5.740 km linie de litoral la Marea Adriatica; 1.185 insule. Croatia este partial muntoasa, dar cel mai inalt varf este de numai 1.900 m.

Clima: mediteraneana pe coasta si continentala spre interiorul tarii.

Gastronomie: mancare cu mult ulei sau slaninuta; Burek = placinta cu mai multe straturi de carne sau branza; Manistra ad bobica = supa din boabe de fasole uscata si porumb; Struki = gogosi cu branza; Piroska = desert cu branza din zona Zagreb; branza de Pag; Brodet = mancare cu peste inabusit si orez fiert.

Ziua Nationala: 30 Mai

Ora locala: cu 1 ora inaintea Romaniei

Electricitate: Curent: 220 V

 

De ce Coasta Dalmata?

Dalmatia este regiunea plajelor lungi, a padurilor de pini si a oraselor medievale – Zadar, Split, Sibenik, Trogir, Omis, dar si a oraselor insulare Hvar, Korcula, Vis. Aceasta combinatie unica de frumusete naturala se potriveste perfect cu arhitectura impozanta. Dalmaţia este cea mai mare regiune turistica din Croaţia, cu un acvatoriu de 926 insule, insuliţe, promontorii si recife.

Localizare: intre insula Pag in partea de nord a Adriaticii si Dubrovnik in sudul Croaţiei.

Informatii Geografice: Dalmaţia de Nord cuprinde Dalmaţia dintre insula Pag in partea de nord-vest si oraselul Primošten in partea de sud-est. Centrul acestei regiuni este la Zadar, oferta turistica cuprinzând si celelalte orase mai mici din epoca Imperiului Roman. Pe lânga numeroasele insule si insuliţe care confera unicitate acestei parţi a Dalmaţiei, intâlnim si 2 parcuri naţionale, cascadele râului Krkaa si insulele Kornati.

Dalmaţia Centrala cuprinde partea dintre râul Krka in nord si riviera Makarska in sud. Cel mai important oras din Dalmaţia Centrala este Split. Insula Brac este a 3-a insula ca marime din Croatia si cea mai mare din Dalmatia.  Insula Brač este cunoscuta la nivel mondial prin piatra alba de Brač din care sunt facute unele dintre cele mai cunoscute cladiri din lume cum ar fi Casa Alba, Reichstag din Berlin sau Parlamentul din Viena.

Dalmaţia de Sud cuprinde partea cea mai de sud a coastei croate, cu principalul centru turistic Dubrovnikul, cunoscut prin zidurile sale.

Clima: mediteraneeana

Gastronomie: cea de pe litoral este foarte mult influentata de cea italiana, cu diferente semnificative de la nord la sud. In peninsula Istria, de exemplu, mancarea este mai curand fiarta decat prajita, este foarte condimentata si contine mult peste si ulei de masline. Fructele de mare sunt de asemenea un ingredient de baza .

Sport si activitati pentru timpul liber: pentru cei ce prefera o vacanţa mai activa, exista numeroase posibiliteţi pentu activitaţi sportive si recreaţionale. Puteţi alege intre ciclism, echitaţie, rafting, kayaking, scufundari, surf, tenis, volei de plaja, si multe altele.